tisdag 12 april 2016

Sverige

Klimatet är väldigt olika mellan olika delar av landet. Det är för att Sverige är så avlångt men tack vare Golfströmmen i Atlanten är det svenska klimatet för det mesta mycket varmare än på många andra platser i världen med samma nordliga plats. Till exempel ligger Umeå på samma breddgrad som staden Ojmjakon i Sibiren (Ryssland) och deras köldrekord är -71,2 grader och i Alaska (Nordamerika), som också ligger på samma breddgrad som Sverige, kan det bli -60 grader.

Sverige ligger på femte plats som det största landet i Europa.



Svenskar framstår ofta som ganska vänliga men kyliga i sitt sätt att vara. Det är ganska ovanligt att man är högljudd eller visar starka känslor inför främmande människor i Sverige. En del kan uppfatta svenskar som blyga, andra som ointresserade eller till och med oartiga och kyliga.






Sveriges äldsta bevarade skrifter finns ristade på Rökstenen i Östergötland. Den är från början av 800-talet och det är den längsta text man hittat. Det är en runsten och det finns flera såna i Sverige. Det finns ganska många runstenar i Täby och Vallentuna. 



Den Heliga Birgittas Uppenbarelser från 1300-talet hör till den äldsta religiösa litteraturen. Förr fanns det nästa bara böcker som hade med religion att göra. Birgitta blev helgon för man trodde att hon pratat med gud och hon startade ett kloster för nunnor.



Stockholms stadshus


Av: Simon och Elias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar