tisdag 26 april 2016

Regalskeppet Vasa

Vasaskeppet.

1625 skrev den svenska kungen Gustav II Vasa ett brev till den holländske skeppsbyggaren Henrik Hybertsson och hans kollega Arendt de Groote. Han skrev att de skulle bygga fyra skepp. Ett av dom skulle Vasa. Vasa skulle bli ett krigs skepp.

Han som startade bygget blev sjuk och lämnade över bygget till Hein Jakobsson. Efter knappt ett år var han som startade bygget död.




Vasa sjösattes våren 1627. Och den gav sig ut på sin jungfrufärd 1628. Vasa skulle till pålen för att Gustav ll Adolf var där. Vasaskeppet vägde 1 200 ton och är 69 meter lång och 50 meter hög från köl till stormastens topp. Den har 64 kanoner. Kanonerna var mer värda en skeppet.




Efter ett tag började de blåsa och bli höga vågor. Vasa tog in vatten genom den undre raden kanonluckor och började luta. Besättningen började springa från sida till sida för att räta upp skeppet men Vasa började luta mer och ta in mer vatten. Till slut sjönk hon. Det blev historiens kortaste jungfrufärd.




1633 bärgade man 53 av kanonerna med hjälp av dykarklocka. Vasa låg på den dyiga botten i 331 år. 1956 hittade man det välbevarade vraket och 1959 påbörjade man bärgningen.





333 år efter den misslyckade jungfrufärden kom Vasa upp till ytan igen den 4 april 1961. 




1990 flyttade hon in på Vasamuseet som ligger på Djurgården i Stockholm.











SLUT

Av: Vera








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar